Следвайте Гласове в ТелеграмЧленовете на Националния съвет на Асоциация на индустриалния

...
Следвайте Гласове в ТелеграмЧленовете на Националния съвет на Асоциация на индустриалния
Коментари Харесай

АИКБ и Министерство на иновациите и растежа обсъдиха предстоящите възможности за бизнеса по европейските програми и ПВУ

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Членовете на Националния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и заместник-министърът на нововъведенията и растежа проф. Георги Ангелов разискаха идните благоприятни условия по стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “, Програмата за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна и Националния проект за възобновяване и резистентност.

До края на годината от министерството възнамеряват пускане на три стратегии на обща стойност над 540 млн. лева Първата, която се чака да бъде пусната още през октомври програмата „ Внедряване на нововъведения в предприятията “ с общо бюджет от 300 млн. лева. 

През ноември старт ще бъде даден на „ Разработване на нововъведения в предприятията “. По нея ще се финансират разноски за хонорари на теоретичен личен състав или външни реализатори, които ще създават нововъведения. Ресурсът по нея е 127 млн. лева
И третата стратегия, която ще бъде отворена за кандидатстване през втората половина на декември е „ Подкрепа за индустриален потенциал на фамилни предприятия и креативен промишлености “. Допустими действия ще бъдат финансиране ще бъдат закупуване на машини и съоръжение, основаване на онлайн магазини и други Бюджетът и е 117 млн. лева

Изключителен интерес у членовете на АИКБ провокира представянето на стратегия за развиване на умения на висококвалифициран личен състав. Тя ще дава опция на българските предприятия не просто да образоват на характерни умения чиновниците си, само че и да основават лични академии за създаване на фрагменти.

 

На срещата бяха показани още процедурата по ПВУ „ Кръгова стопанската система, дяловите и финансови принадлежности за въвеждане на технологии в региона на Индустрия 4.0, за енергийна успеваемост и кръгова стопанска система, както и за начално финансиране на предприемачество.

„ Годините от 2005 година до 2008 година страната ни имаше съответствие сред разноските за дълготрайни материали активи към БВП в размер на 36%. През всяка една от тези години Брутният вътрешен продукт е отчитал растеж от 6-7 на 100. Това са най-хубавите години на България след прехода. В момента това съответствие е едвам 16.5%, при приблизително в Централна и Източна Европа от 23%. България има най-хубавата данъчна система, само че заради високите цени на силата, неналичието на човешки запаси и добра бизнес среда, насърчаването на вложенията и увеличението на директната поддръжка за българските предприятия е извънредно значима. Тя не е подарък, тя е тази дребна капка, която може да отприщи обилни вложения у нас. Това, което може да направи Министерство на нововъведенията и растежа е по стратегиите, които ръководи да дава повече директна поддръжка за сметка на финансови принадлежности “, съобщи ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев при започване на срещата.

Той даде образец и със Съединени американски щати, които са дали своят вот акт за близо 400 милиарда $ за директна поддръжка на вложенията в страната.
„ МИР има ясни планове да приоритизира работата си по повод насърчаването и привличането на вложения. За задачата предвиждаме десеткратно нарастване на бюджета, който сега е с размер от 14 млн. лева Ще поддържаме предпочитани посоки и ще подтикваме високотехнологични области с висока добавена стойност като обективен преход и кръгова стопанска система, микроелектроника, изкуствен интелект и водород. Имаме желание да предизвикваме полемики по значими тематики с представители на университетски и работодателски организации, посредством които да генерираме информация и обосновани експертни отзиви. Разчитам, че вие ще бъдете деен участник в сходни полемики “, сподели зам.-министър проф. Георги Ангелов.

По време на съвещанието на Националния съвет бяха прегледани още рекомендациите на Асоциацията към държавния бюджет за 2024 година Сред основните рекомендации са опазване на данъчната непоклатимост при ниски нива на данъчните ставки и без изменение на нивата на осигурителните вноски, поддържане на невисок дял на средствата, преразпределяни от държавния бюджет, консолидиране на бюджетния недостиг и цялостно балансиране на обществените финанси, както и незабавна промяна в областта на професионалното и висшето обучение.

Националният съвет на АИКБ одобри за член на организацията Бургаският свободен университет.

 


 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР